Pisal sem že o tem, da že tretjič zapored  Japonska prireja tekmovanje v kuhanju japonske kulinarike. V upanju, da bi  kulinariko razširili po svetu in jo predali prihajajočim generacijam je Minstrstvo za agrikulturo, gozdarsto in ribištvo priredilo 3. Svetovni japonski kulinarični izziv(spletna stran). Gre za tekmovanje v znanju in sposobnostih v kuhanju Japonske hrane za kuharje, ki niso Japonci in ki delujejo v japonskih kuhinjah po svetu.

Deset kuharjev japonske kulinarike (v nadaljevanju washoku), med katerimi so bili tudi Francoz, Mehičan, Rus in Tajvanec, ki so opravili predtest, so odleteli na finalno tekmovanje, ki se je odvil v Hattori Nutrition College ANNEXE. Dogodek je bil 23. novembra, sledila pa je še podelitev nagrad, in sicer naslednji dan v Hakuho-hanu. 24. november je tudi označen kot dan washoku. Uradni video najdete: tule.

Gonzalo Santiago Bautista iz Mehike je zmagovalec tekmovanja, prejel je Zlato nagrado. “Zelo sem vesel. Rad bi rekel, da sem hvaležen in se zahvaljujem organizatorjem, moji družini in ljudem, s katerimi delam v restavraciji. Veselim se vrnitve v Mehiko, kamor bom prinesel to nagrado in še naprej širil washoku v Mehiki”

V zaključnem delu tekmovanja so morali tekmovalci pripraviti Furofuki Daikon (časovni limit je bil 60 minut) in njihove originalne kreacije, za katere so imeli 90 minut časa. Sodniki, med katerimi je bilo 6 strokovnjakov, so podelili tri nagrade: Zlato nagrado, nagrado za originalen izdelek in nagrado za dodeljeno kulinariko. Nagrado Harvester je določil Hiroshi Ijiri, predsednik in CEO Deco-pon CO podjetja, ki se ukvarja s povezovanjem kmetovalcev in porabnikov in ki je bil udeležen kot eden izmed tistih, ki so priskrbeli daikon za tekmovanje. Harvester nagrada se podarja tistemu tekmovalcu, ki je “izvabil” največ iz daikona v Furoduki Daikon jedi.

“Upamo, da bo 10 tekmovalcev, ki so se prebili v finalno tekmovanje, drugače gledalo na izgled in potencial washoku, medtem ko bodo primerjali kulturo kulinarike v svojih državah, ne samo iz njihovega vidika, pač pa iz globalnega”, je povedal Hidemichi Sato, sekretar na minstrstvu, medtem ko je govoril o širjenju japonske hrane in kulture zunaj Japonske.

Deli preko: