Kakršenkoli pravi načrt potovanja po Japonski mora vsebovati tri najbolj znane Shinto templje: Itsukushima v Hiroshimi, svetišče Heian v Kyotu in svetišče Meiji v Tokyu. Slednji trije so samo vrh gore v vsem razkošju, ki ga ponujajo različna mesta, kjer se nahajajo Shinto svetišča.

Čeprav nimate velikega interesa v primarno religijo Japonske, pa svetišča ponujajo naravno in arhitekturno lepoto, sedaj pa vam predstavim še štiri svetišča, ki običajno niso v začrtani poti, ne smete pa jih zamuditi.

1. Motonosumi svetišče / 元乃隅稲成神社 (Yamaguchi Prefektura)

Vsak Shinto tempelj ima vsaj ena torii vrata, ki označujejo vhod v tempelj. Medtem ko so minimum ena sama vrata, pa ni omejitev, koliko naj bo maksimalna številka. Motonosumi  tempelj ima 123 Torii vrat, ki se kot tunel raztezajo po grebenu, ki se dviga nad morjem.

2. Oarai Isosaki svetišče / 大洗磯前神社 (Ibaraki Prefektura)

Na drugi strani pa ima Oarai tempelj, ki se nahaja na obalah Ibarakija, samo ena vrata Torii. Postavljen je na skalnatem področju, valovi udarjajo čez tempelj in okoli njega. Ker se obalna linija Ibarakija obrača proti vzhodu, je zato zelo popularen pri ptičih, ki se pogosto odločijo opazovati sončni vzhod. No, če vam je bolj všeč sončni zahod, svetišče Oarai je osupljivo čudovit tudi ob sončnem zahodu in nato pod luno.

 

3. Ota svetišče / 太田神社 (Hokkaido)

Čeprav je zanimivo in vznemirjajoče gledati divje valovanje okoli Oarai-ja, pa vam bo verjetno srce “poskočilo” še veliko močneje, če kdaj obiščete Ota tempelj, ki ga nekateri imenujejo tudi “najbolj nevarno svetišče na Japonskem”.
Čeprav se ni nikoli nihče poškodoval pri tem templju, ki se nahaja v mestu Setana, pa boste morali paziti, kamor stopate. Čeprav je veliko zahtevne hoje od vhoda do glavne stavbe, pa hojo naredi težjo še ozka steza in uporabiti morate  celo verige, ker so nekateri deli prestrmi za stopnice.

 

4. Arakura Sengen svetišče / 新倉浅間神社 (Yamanashi Prefektura)

Zadnji izmed štirih svetišč pa je Arakura Sengen, ki se nahaja y Yamanashiju. Nima prav posebno znanih torii vrat, ni ga težko obiskati, ker ne stoji na posebno zahtevnem območju. Zato pa ima pa 5-nadstropno pagodo, ki je predvsem znatno visoka za tovrstni arhitekturni tip, območje svetišča pa poskrbi za neverjeten pogled na goro Fuji. V kateremkoli letnem času, seveda.

 

Deli preko: