No ker zadnje čase krožijo razni chain-letterji in napovedi apokalipse zaradi Fukushimske Daiichi jedrske elektrarne sem se odločil da objavim video ameriškega CNN-a. Američani, ki ponavadi zganjajo največjo paniko tokrat zadevo spremljajo mirno in podajajo informacije, katere so dejansko uporabe, kot npr. tudi če bi jedli okuženo špinačo vsak dan, eno leto, bi bila radiacija ekvivalent enega CTja, torej to pomeni da sem jaz osebno letos zaradi treh CTjov prejel večjo dozo kot če bi jedel špinačo iz Japonske.

Preidimo na drugo stvar, ki jih podžigajo Slovenski chain-letterji z katerimi smo bili dobesedno zasuti tudi na naš Društven Info mail, novinarji prosijo za odgovore itd… Zadeva je da naj bi se oblaki, ki vsebujejo radioaktivni prah nahajali nad Slovenijo in da bo prisoten še vsaj 15 dni, tako da nam svetujejo da ne odhajamo iz svojih domov itd…

Poglejmo zadevo iz popolnoma laičnega kota oz. preproste logike;

1. Na japonskem od nedelje 13.03.2011 slabo vreme, sneg in dež.
2. Na japonskem v večini piha JV veter.

OK kot ste lahko slišali v soboto 12.03.2011 od specialista, dež in sneg spereta radioaktivnost iz oblakov in seveda veter mora pihati v našo smer, da pride do nas, in seveda veter Slovenije ne mara tako da je 1 teden pihal v našo smer nato se je tukaj ustavil, logično. Poleg tega da ne boste rekli da ni dejstev v temu postu je tukaj povezava do karte RS, katera kaže radioaktivno sevanje v Sloveniji, povprečje se giblje tam okoli ~70 nSv/h, katero se ni spremenilo od katastrofe na Japonskem:

http://www.radioaktivnost.si/ewsmambo/EWS/POZDRAV/MZO_gmaps1.html

Situacija seveda ni zanemarljiva, ne glede kako si to želimo pri Društvu Touhou, cca. 10 minut nazaj so prebivalci Tokya bili obveščeni da NE smejo piti vode, ker je okužena, vendar o tem v postu, ki ga bom objavil danes popoldan.

In še prispevek iz CNNa:

Deli preko: