japan waiting in line ramen

Dvakrat na leto, Tokyo gosti masivno konvencijo, ki smo jo že omenili. Imenuje se Comiket, vedno znova privabi ogromno ljudi. Za primer naj podam podatek, da je lanski Comiket v treh dneh obiskalo 550.000 obiskovalcev, kar je skorajda 3x več kot je obiskalo lanskoletni Comic Con v San Diegu.

Vsakdo bi pričakoval, da bo takšen dogodek postal območje nereda, zmede ali kaosa. No, spodnji video dokazuje, da se je velika gruča obiskovalcev pomikala povsem brez težav, brez izgredov. Ljudje so potrpežljivo čakali, ne glede na to, kako dolgo se je vila kolona ljudi, ali koliko dolgo se je zvila kot kača.

Video tule: https://youtu.be/ermNqkUUiJw

Dogodek kot je Comiket, bi lahko poskrbel za razburjenje in vsa že napisana stanja družbe, ki se pripetijo, kadar je na določenem mestu veliko ljudi. Pa ni. Ker imajo Japonci pootrpežljivost, mirnost, organiziranost že v krvi. Tako to počnejo že dolgo let.

Japonska ljubezen do urejenih linij se začne v vrtcu, kjer se otroci naučijo: samo disciplino, sodelovanje in spoštovanje. Za primer, ni neobičajno, da v jasli in osnovne šole gostijo skupinske predstavitve z več kot 100 študenti. Ko ena skupina igra inštrument, druga sedi tiho in posluša. Otroci, ki igrajo se učijo držati tempo z ostalimi študenti, drugi poslušajo in vadijo pozornost in zadržanost.

Če prevrtimo hitro naprej do najstnikov, slednji začnejo delovati v družbi na veliko. Ker veliko ljudi živi v gostih in stisnjenih mestih, se najstniki in ostali hitro naučijo, da v zameno za nekaj, morajo potrpeti in počakati.

japan subway rush hour
Prometna konica v podzemni v Tokyu

Dolga leta se učijo takšnega obnašanja – s tem pokažejo spoštovanje vsem, ki čakajo na transport ipd- končni rezlutat je kulturni običaj, ki seže prav vse situacije družbe, celo nesreč.

Potem, ko sta leta 2011 Japonsko prizadela tsunami in potres, se je Japonska odzvala s tem, da so se postavili v vrsto in čakali na hrano, namesto da bi ob prvi priložnosti izropali izložbe, trgovine in prodajalne. Ko so v lokalnih trgovinah delili čisto osnovne dobrine, so se prebivalci prav tako postavili v vrsto in čakali.

Takšnih vrlin nismo vajeni povsod po svetu. Marsikje se ljudje vrinejo v vrste, toda Japonci ne odstopajo od svojih vrednot, ki so se jih priučili že v šoli.

Deli preko: