Bil je 11.3. 2011, ko je Japonsko stresel potres magnitude 9.0 in povzročil uničujoč tsunami, ki je z ogromno silo treščil v severovzhodno obalo in ob tem poškodoval še jedrski reaktor Fukushima. Milijoni ljudi na Japonskem so danes ob 14:26 (JST), z minuto molka obeležili 5. obletnico. Rane so še dandanes odprte in mnogi prebivalci pretreseni.

Naravna katastrofa, ki se je zgodila, je v procesu laste surove moči sprožila še človeški faktor, upravljanje z jedrsko energijo. Do danes, je zabeležena številka izgubljenih življenj 19.304, medtem ko je bilo do včeraj pogrešanih še 2561 ljudi. 174.000 ljudi še danes živi zunaj mest ki so še danes poškodovana, 43.000 je tistih iz mesta Fukushima, ki so zbežali pred radioaktivnim sevanjem. To so številke, ki še danes mariskoga užalostijo.

Danes je bila v Tokyu tudi spominska slovesnost, ki jo je organizirala vlada in ki se je pričela z minuto molka v spomin na žrtve.. Slovesnosti so se udeležili tudi cesar Akihito in cesarica Michiko ter premier Shinzo Abe, kakor tudi predstavniki preživelih iz Iwate-ja, Miyagi-ja in Fukushime, treh najbolj prizadetih območij. Ob istem času, torej 14:26 (JST), so se v mestih po celotni Tohoku regiji zvrstile številne slovesnosti. Ura, ko je potres stresel območje, je bila natanko 14:26, nato pa je sledil še tsunami. Nočna mora prebivalcev Japonske, ki še danes trpijo in katerim se še danes rane niso zacelile

Na glavni slovesnosti v Tokyu, so poudarili, da proces čiščenja tako prizadetih območij kot človeškega duha še ni končan, vendar pa je napredek viden, saj je zemlja ponovno primerna za obdelovanje, ribiška panoga naj bi kmalu delovala s polno efektivnostjo. Prebivalci so začeli obnavljati regijo in mesta, tako je bilo zgrajenih že 130.000 zgradb, dodatnih 9000 zgradb pa so zgradili, da bi obalna mesta in vasi preselili v višje ležeča mesta, ki bi tako pri naslednjem morebitnem tsunamiju minimizirala škodo. K tem številkam lahko dodamo še 17000 javnih nastanitev, ki jih zapolnjujejo prebivalci mest, ki jih je prizadel tsunami.

Japonska se počasi pobira po grozoviti katastrofi, čeprav težavam še zdaleč ni videti konca, ampak napredek je viden. No, okoli vsega tega pa poteka tudi bolj političen dvoboj. Reaktivacija jedrskih elektrarn ali ne, vendar ena stvar je jasna, kar 70 % prebivalcev Japonske, zaradi strahu tega ne podpira, trenutno od 48 zaprtih elektrarn na Japonskem obratujejo le 2. Vsi, ne samo Japonci, pa se sprašujemo, kdaj bo človeška pamet pričela dejansko misliti v dobrobit človeštva. Ali je dobiček res toliko vreden proti človeškemu življenju?

 

Shinchi

Naraha

Natori

Kesennuma

Yamada

prayers

Deli preko: