Skip to Content

post

Ukiyoe; serija 26 živali, ki jih je ustvaril Utagawa Yoshitori

1

Tisti, ki imate radi umetnost, zgodovino in živali, boste navdušeni, ker je sedaj na voljo ekskluziven set ukiyoe lesenih tiskov iz leta 1857, ki jih lahko brezplačno prenesete iz interneta in delite naprej. Serija 26 živali, ki jih je ustvaril Utagawa Yoshitora, učenec legendarnega ukiyoe kreatorja Utagawe Kuniyoshi-ja, ki je bil širše poznan, zaradi njegovih izdelkov. Vpliv Kuniyoshi-ja na slednja dela, ki jih je ustvaril Yoshitori, je precejšen in lepo opazen. Tradicionalni portreti vključujejo magične živali, pa tudi leve, ovce, volkove, mačke in celo pse.

Za tiste, ki ne veste, kaj je to ukiyoe, potem ste vabljeni, da obiščete wikipedio: ukiyoe

 

▼ Pogoste živali kot so: konji, ovce, srne so prikazane v posebni lepih in elegantnih pozah, njim so posvečeni precejšni detajli.

Edol02

Edol20

▼ Na spodnji sliki je japonska podlasica, če tega niste vedeli.

Edol16

▼ V smeri urinega kazalca(zgornje leve) so: tanuki (pasji rakun), vidra, veverica, Japonski španjel in medo.

Edol22

▼ Druge živali, ki so pogoste v periodi EDO so jazbeci, lisice in voli.

Edol24

Eksotičen tiger je simbol moči in poguma na Japonskem. Rečeno je, da se bo tiger vrnil, ko preteče 4000 km, kar je postalo popularen simbol med bojevniki, ki so se odpravljali v borbo.

Edol14

▼ Poznan kot Shishi, levji pes, ki ga pogosto najdemo na levi strani vhoda v Shinto svetišče. Par je poznan kot Komainu.

Edol18

Baku, mitološka zver, ki požre slabe sanje, ima šape, oči nosoroga in slonji trup. Še danes so talismani v podobi bakuja shranjeni poleg otrok, katere varujejo pred slabimi sanjami.

Edol26

Kirin je še ena mitološka žival, ki ima telo srne, konjska kopita, ribje luske, volov rep in en rog. Naj bi živeli v raju, pooseblja vse kar je dobro, miroljubno in čisto. Podoben dizajn najdemo na logotu, ki se nahajajo na Kirin steklenicah za pivo.

Edol28

Popolna kolekcija je zdaj na voljo kot serija razširljivih grafičnih vektorjev oz. “scalable vector graphics”, kar pomeni, da jih lahko nastavite na poljubno velikost ali resolucijo brez izgube ostrine slike. Nikoli do sedaj ni bilo lažje natisniti Japonske umetnosti na zvitek in s tem dodati, nekaj šarma iz periode EDO, vaši hiši oz. kjerkoli si želite. Kaj več pa tule: http://coliss.com/articles/freebies/freebies-vector-ukiyoe-woodblock-prints.html ali hansendo.deviantart.com/art/26-Free-Vector-Animal-Graphics-Ukiyo-e-SVG-298204320

Edol04

Deli preko:
date 26 novembra, 2015 author category Kultura, Novice comments No comments

Posted by Teo Rozina

View all posts by

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.