Če nimate česa boljšega za početi v teh mokrih dneh, potem si vzemite nekaj časa in preberite spodnji članek.

Vsakdo, ki se je kdajkoli spogledoval z japonsko kulturo in tradicijo, je gotovo naletel na besedo katana in se vprašal, kako je katana izdelana, in ali je še mogoče izdelati podobno katano, kot so jo pred 400 leti. Kawachi Shimpei nadaljuje delo, ki ga je začel njegov oče, delo, ki je zahtevalo 40 let, da se je naučil pravilne tehnike izdelave, 40 let za eno katano. Toliko časa je porabil Shimpei-jev oče, da se je naučil metodo “utsuri”, kar bi lahko prevedli kot “odsev” ali “senca vzorca rezila”.

Če postavimo meč proti luči, in če opazimo zvito linijo po sredini rezila, potem je narejena po metodi “utsuri”, pove Kawachi, ki je že 16. generacija izdelovalcev katan. Pojasnil je še, da je njegov oče delal zelo trdo in da je zdaj edina oseba na Japonskem, ki lahko ustvari tak vzorec.

Ta tehnika, meče, ki so jih izdelovali do leta 1600, se ni zdela, da bi jo lahko poustvarili v moderni dobi, če pa nebi bilo Shimpei-jevega očeta, bi enostavno izumrla.

“Moj cilj je zaščititi tehniko izdelave, zaščititi umetnine in razširiti umetnost po svetu skozi oči umetnika”, je rekel Kawachi. Njihova družina ima tudi dovolj rok, ker še 3 bratje prav tako izdelujejo katane. Shimpei je dejansko pravi mojster, saj potrebuje samo hiter pregled rezila in že ve, kdo ga je izdelal in kje je bil izdelan. “Vsak meč mi pove svojo zgodbo,” je rekel Shimpei. Medtem ko so njegovi bratje še vedno aktivni izdelovalci mečev, pa se Shimpei ukvarja z razvojem svojega podjetja, Studia Shikumi, ob tem pa pravi, da bi rad obdržal nekaj, česar Japonska ne more.

Nekatere stranke  včasih oklevajo z nakupom katane, ki je brez dvoma smrtno orožje, ampak ko slišite Kawachija govoriti o katanah, se vse to spremeni v kos izredne umetnine in vrednosti.. Zgodovinsko gledano, imajo meči zelo dvomljiv pojem. V starodavnih časih je bila katana mišljena kot orožje, a ob tem tudi kot sveti predmet, ki so ga častili v templjih. Katana naj bi bila čuvaj duha in , kot zaščitni simbol popularno darilo za novorojenca.

Če imate priložnost izkusiti tradicionalno japonsko poroko, potem boste morda opazili, da ima nevesta pod kimonom še vedno skrit majhen nož. To ni zato, da bi se branila pred možem, pač pa da bi se zabodla, če bi se ločila. S tem bi preprečila sramoto in ponižnost, ko bi se vrnila k svoji družini. No tega običaja se več ne prakticira, v modernih časih imajo ženske meče skrite v shrambah. Za novo leto jih vzamejo iz shrambe, da jih občudujejo.

Katana ima svojo ceno. Meč, narejen po tehniki “utsuri”, ki ga je izdelal nagrajanec Kunihira Kawachi (Shimpei-jev oče), lahko stane nekaj milijonov jenov. V to ceno je všteta zelo kompleksna izdelava, kjer je lahko čas izdelave enega samega dela meča tud po en mesec, potem še oblikovanje in poliranje jekla.

 

Na Japonskem je trenutno 200 izdelovalcev mečev, ampak samo 10% lahko živi od tega. Po 2. svetovni  vojni je mnogo rokodelcev izgubilo delo ter se prilagodilo na potrebe trenutnega časa. Nekateri izmed njih zdaj izdelujejo “jizai okimono”, realistične oblike živali, izdelane iz jekla. Njihova telesa in okončine, se lahko premikajo, kakor prave živali.

To kaže na dejstvo, da si tovrstna obrt na Japonskem, želi povezati tradicionalno umetnost z moderno tehnologijo. Dober primer tega je skupni projekt Studia Shikumi in Rinkak, podjetja za 3D printanje. Zbirka vsebuje različne predmete kot so: 100% ročno izdelani meči, z akrilno nožnico. Kawachi je potreboval 6 mesecev, da je programiru printer, zdaj pa je pripravljen za serijsko izdelavo.

Drugi izjemni predmeti so še: mala zrcalca, sklede, vaze in seti za pitje.  Za vse to, je potrebno ogromno investicij, ampak Kawachi se ni dolgo obotavljal z odgovorom, zakaj bi toliko investirali. Dejal je, da taka umetnost obogati življenje. Na splošno misel, da je sake istega okusa ali ga piješ iz poceni kozarca ali pa iz dragocenega, pa je Kawachi povedal: “Mogoče je res, samo ni čutiti duha, da je kozarec ročno izdelan.”

Navsezadnje, veliko pomeni “kimochi”, občutek pomeni vse.

http://hamon.co.jp/category/gallery/

http://www.studio-shikumi.jp/index.html

http://hamon.co.jp

image2image5001_kunihira002_kawauchi

 

Deli preko: