Čeprav so japonske železniške storitve zelo zanesljive, pa se včasih zaradi velikega števila uporabljenih vlakov zgodi, kaj nepredvidljivega. Potniki, ki so bili namenjeni na delo ali v šolo v centralnem Kobeju, so imeli nekaj nevšečnosti 16. novembra, zjutraj ob 8. uri. Morali so prekiniti svoje potovanje med postajama Kobe in Motomachi, zaradi počene zgornje napeljave. Poškodovana ni bila nobena oseba, prekinili pa so obratovanje linije zaradi inšpekcije in popravila. Ker bi popravilo trajalo nekaj časa, je bilo 5000 potnikov obveščenih, naj zapustijo vlak oz. garnituro in v praznem prostoru med tirnicami v koloni hodijo do najbližje postaje,

Niče ni bil v nevarnosti, zato ni presenetljivo, da je evakuacija potekala tako mirno. Navkljub temu, impresivno je dejstvo, kako discipliniran in organiziran je bil celoten proces. Celotna skupina je hodila naprej v eni sami liniji, potniki so marljivo stopali med samimi tiri.

Kaj je skrivnost takšnega stanja miru? Je to odraz kulturnega odnosa? Morda je “krivo” dejstvo, da so ljudje bili na poti v šolo ali na delo in ne iz delovnega mesta ali šole. Verjetno je kar nekaj faktorjev, zakaj je tako, zanimiva je tudi reakcija predstavnika JR (Japanese railways), ki je nato delil plastenke čaja, plastenke je odprl vsakomur, ki je prišel mimo. Očitno japonska disciplina ni zaman, spoštovanje pa na najvišjem nivoju.

Video si poglejte tule kobe-motomachi.

 

Deli preko: