V primeru srčnega napada vsaka sekunda šteje, to je tudi razlog, zakaj so japonske zdravstvene organizacije namestile veliko število avtomatiziranih zunanjih defibrilatorjev (AZD),trenutna številka šteje 300.000 enot.

Cilj države je, da bi vsaka stavba imela en AZD, ampak trenutno so prioritizirali dostopnost AZD-jev, kar pa je presenetilo turiste. Zakaj? No, AZD lahko najdete na avtomatih s priboljški.

Potem ko je bil leta 2004 sprejet zakon, da lahko tudi normalni državljani upravljajo z AZD(in ne samo bolnišnično osebje in reševalci), se je veliko AZD naprav pričelo pojavljati po celotni državi. Še posebej v območju, kjer je veliko parkov in postaj, saj je dostop reševalcev tam otežen, imeti AZD blizu, pa je ključnega pomena. Edina težava je prostor in na kako vidnem mestu je postavljen AZD, zato že od leta 2006 videvamo AZD naprave na avtomatih s pijačo in hrano. Tisti, ki so pokomentirali same avtomate, so bli šokirani, ker ni sledi o vandalizmu. Čeprav je tovrstni kriminal v drugih državah precej bolj pogost, so avtomati vseeno opremljeni z varnostnim sistemom, predvsem zato da bi odgnali tiste, ki se želijo “poigrati” z nastavitvami AZD-jev.

Dovoljeno je, da vsakdo lahko upravlja z AZD-jem, zato so za vse Japonce, ki bi se radi naučili rokovati z napravo, na voljo inštrukcije. Za to poskrbijo gasilci, ki v širšem območju Tokya nudijo tudi inštrukcije uporabe gasilnih aparatov. Lahko pa se udeležijo simulacij potresnih nezgod. Zgleda kot šolski izlet, ampak verjetno zelo koristno in poučno.

Deli preko: