Za noč čarovnic vam pri Društvu Touhou pripravljamo manjši vodič najbolj pogostih duhov na Japonskem, morda kateri od njih straši vas?

Po tradicionalnih japonskih prepričanjih ima vsak človek dušo, ki je poimenovana reikon (霊魂). Po smrti reikon obstane v telesu in preide v začasno stanje, ker čaka da živeči in žalujoči opravijo končno slovo – pogreb, če je ta izvršen pravilno lahko reikon preide v posmrtno življenje. V temu življenju bo postal duhovni varuh družine v zahvalo za pravilno izvedene poslovilne obrede.

Vendar če oseba umre, trpeče, travmatične oz. nenaravne smrti ali pa če obredi niso izvedeni pravilno ta reikon preide v novo obliko imenovano Yūrei (幽霊), čigar cilj je narediti vse da preide nazaj v obliko reikon. V primeru da ima Yūrei močno čustveno navezanost na kogarkoli ali karkoli v fizičnemu svetu lahko preide v duha. Japonci vse duhove imenujejo Yūrei vendar so nekateri posebno izpostavljeni in seveda tudi posebno poimenovani, po navadi po načinu smrti. Tukaj je le peščica najbolj znanih:

Onryō – 怨霊

Onryō – 怨霊

Onryō so duhovi žensk, ki so bile zlorabljene ali zapuščene s strani ljubljenih. Po folklori naj bi te duhovi le občasno strašili in redko povzročali preglavice. Je pa to najbolj populariziran duh na Japonskem, viden tudi največkrat v raznih grozljivih filmih (najbolj znan morda celo Ringu (リング) ali po naše Krog).

Ubume – 産女

Ubume – 産女

Ženske, ki so umrle med rojevanjem ali na kakšen drugačen način niso morale ustrezno poskrbeti za svojega otroka. Ljubezen in navezanost do otroka jim omogoča da ostajajo v fizičnemu svetu in mu z tem pomagajo v posmrtnemu življenju. Največkrat se vrnejo v času otrokove stiske ter jim puščajo namige kako se rešiti iz tegob. Vloga ženske je na Japonskem izredno pomembna, zato je tudi mitov, legend in pripovedk, ki se navezujejo na Ubume na Japonskem veliko.
Te zgodbe ne vsebujejo strašenja oz. preganjanja s strani duhov, bolj služijo kot prepovedi večne ljubezni do svojega naraščaja. Najbolj pogosta znamenja so kovanci in darila, ki se ob odkritju spremenijo v listje.

Goryō – 御霊

Goryō – 御霊

So zlonamerni, maščevalni duhovi. Mučeni v življenju in se vračajo z željo po maščevanju v obliki razširjene smrti in uničenja. Po navadi so te duhovi bili v življenju na raznih vodilnih položajih, bolj vpliven je bil v fizičnemu svetu, bolj močen kot Yūrei. Zmožni so vse od uničevanja pridelkov do spodbujanja naravnih nesreč. So najbolj nevarni duhovi in so zelo težko pregnani.

Funayūrei – 船幽霊

Funayūrei – 船幽霊

Funayūrei ali po naše “Pomorski duh” so duhovi, ki so umrli v vodi (morju), načeloma imajo Japonci drugo vrsto duhov v mislih ko govorijo za tistimi, ki so umrli na morju v vojni ali spopadu, v koncept duha Funayūrei so všteti vsi ostali, ki so se utopili med plavanjem ali čem podobnim. Ladje polne duhov ponavadi v bližini obale čakajo na mimoidoče nič sluteče ribiče, ko jih duhovi zagledajo pričnejo potapljati lastno ladjo, ter se na ves glas dreti za vedra in zajemalke, če je kakšen ribič dovolj prijazen da jim pomaga bodo duhovi nemudoma vzeli vedro in z njim začeli polniti ribiško plovilo z vodo do utopitve, posledično seveda z namenom uboja vseh, ki so na krovu.

Zashiki-warashi – 座敷童

Zashiki-warashi – 座敷童

So duhovi otrok, ponavadi starosti od 5-7 let, manjše rasti z rdečimi obrazi, živijo v velikih, dobro vzdrževanih in lepih hišah. Te duhovi izvajajo razne potegavščine in so eni redkih duhov, kateri niso zlo nastrojeni zoper tistih, ki so jih prizadeli ali morda celo ubili. Znani so po tem da, potegavščine trajajo le toliko časa dokler stanujoči v hišah ne priznajo njihove prisotnosti, kasneje se Zashiki-warashi izkažejo za zelo dobre duhove, namreč so znani po temu da lastnikom hiš pri katerih živijo prinašajo razne dobrine kot so zlato in podobne vredne dobrote.

Ker na današnji dan na svoje pridejo tudi pošasti ter podobni kasneje pride še kakšen mini vodič, pa veselo noč čarovnic!

Deli preko: