Včeraj so lahko prebivalci severovzhodne Japonske lahko opazovali enega izmed treh najbolj poznanih meteorskih rojev na svetu, Geminid.

Geminid meteorji se širijo iz bližnjih zvezda Castor in Pollux, ki sta najsvetlejši zvezdi v konstelaciji Geminija oz. dvojčkov. Pojavijo se iz okruškov kometa, ki vstopajo v zgornjo zemeljsko atmosfero pri hitrosti 130000 km/h oz. 36111 m/s, kjer zgorijo in se vaporizirajo, kar se pokaže v blisku močne svetlobe.

Ta pojav lahko najbolje vidijo prebivalci mesta Biei na Hokkaidu, blizu slavnega drevesa Sedmerih zvezd. Približno 50 prebivalcev in obiskovalcev se je zbralo v  observatoriju v mestu Rikubetsu na Hokkaidu.

Geminidi bodo dosegli vrh 15. decembra ob 3. uri ponoči. Večina utrinkov se bo prikazala iz severovzhoda in prešla konstelacijo dvojčkov. Pri Japonskem državnem astronomskem observatoriju so dejali, da bi bili pogoji za ogled, z malo pomoči mesečine, najboljši v zadnjih 5ih letih in tudi najboljši v prihodnjih 5ih letih. Opazovalci naj bi na nebu brez oblakov videli do 40 utrinkov na uro.

 

Deli preko: