Maneki neko v folklori

Maneki neko je predmet marsikatere ljudske povesti na Japonskem, verjetno se del skriva v skrivnostem izvoru, teh prikupnih malih mačk. Spodaj bom napisal najbolj poznane. Seveda je jasno, da ima vsaka legenda drugačno zgodbo

 

40508g

 Gotokuji tempelj

 

Legenda o templju Gotokuji:

Za mačko je skrbel reven menih, kakor da bi bila njegov otrok. Preprosto je vprašal, da bi mucka nekoč prinesla bogastvo templju, če bi bil hvaležen. Precej dni je minilo, ko se je vratom templja, približala skupina samurajev. Mačka jim je pomahala s tačko. Po dolgem pogovoru in skodelici čaja, je menih spreobrnil bojevnike. Eden izmed samurajev je obelodanil, da je Naotaka Li, kralj Hikoneja v prefekturi Koshu. Prispeval je obdelovalna in riževa polja, tempelj Gotokuji je doživel preporod in obilje. Srečo naj bi prinesla mačka, je menil menih. Od tega dneva naprej je Gotokuji tempelj v Tokyu poznan kot mačji tempelj.

Legenda o izgubljeni mački:


Lastnik, ki je imel težave s poslom, v svoj dom vzame izgubljeno mačko, čeprav je imel svoje težave. Mačka začne mahati strankam, da bi pokazala svojo hvaležnost. Posel uspe, zahvaljujoč maneki neku.

Legenda o mački in veljaku:

Veljak je opazil, da mu mačka maha v nasprotni smeri, kamor je bil sam namenjen. To je vzel kot znak in sledil mački. Kasneje je opazil, da če bi šel po svoji poti, bi padel v past, ki mu jo je nekdo namenil. Od takrat so mačke obravnavane kot duhovi, ki prinašajo srečo in modrost.

.40508h

umetnina iz obdobja Edo

 

Legenda o obglavljeni mački:
Mlada ženska po imenu Usugumo, je živela v Tokyu s svojo dragoceno mačko. Med obiskom svojega prijatelja, ki je bil mečevalec, je mačka pobesnela in pričela praskati kimono, ki jo je nosila Usugumo. Mečevalec, ki je verjel, da mačka napada njegovo prijateljico, je mački odsekal glavo, ki je poletela skozi zrak. Zobje mačke so se zarili v strupeno kačo, ki se je skrivala nad stropom. Kačo je doletela takojšna smrt. Čeprav je bila Usugumo rešena, je čutila veliko žalosti, ker je izgubila svojo najdražjo prijateljico. Zaradi tega, ker je ubil mačko, se je bojevnik počutil krivega. Nato je prosil najboljšega rezbarja, naj izdela mačko z dvignjeno tačko. Ko je ženska dobila darilo, je njeno trpljenje zamenjala sreča.

Legenda o mačji palači:

Sredi periode Kofun je cesar trpel za mačjo alergijo in zato je pregnal vse mačke iz palače. Toda, princ Togamashu je srečal izgubljeno mačko, ki ga je tako začarala, da jo je sklenil prinesti nazaj in skriti. Ni minilo dolgo časa, ko je Cesar našel mačko in izgnal mačko in princa iz dvora. Princ je ustvaril nov dvor skupaj s svojo mačko. Nekoč je zelo bogat trgovec prečkal dvor princa Togamashuja, kateremu je mačka pomahala. Trgovec je bil tako navdušen, da je dejal cesarju, da z njim ne bo sklenil dogovora o trgovanju. Cesar je nato dovolil princu in mački nazaj na dvor, mačka pa je postala srečna mačka.

 

Maneki neko v popularni kulturi

Maneki neko se pojavljajo tudi v pop kulturi v različnih oblikah. Mačke lahko najdemo v literaturi, animejih in video igrah.

12083010

 

Dandanes nam ni treba na Japonsko, da bi lahko kupili maneki neko. Mnogo trgovin po svetu jih že prodaja, tudi sami prodajalci jih postavijo v izložbo, da bi mu prinesli srečo. Poraja se vprašanje, če verjamete v maneki neko in njene čarobne lastnosti.

Deli preko: