Dne 1. marca 2024 nas je zapustil priznani japonski mangaka in oblikovalec likov, Akira Toriyama. Njegovo ime je sinonim za neizmerno ustvarjalnost, ki je s svojimi deli dotaknila srca milijonov oboževalcev po vsem svetu.

Akira Toriyama je pridobil priznanje v širši javnosti z ustvarjanjem priljubljene mange “Dr. Slump,” ki je prejela prestižno Shogakukan Manga Award leta 1981. Njegov izjemen talent je nato privedel do stvaritve enega najvplivnejših del v zgodovini mange – Dragon Ball-a. S to epopejo je presegel meje kulture, navdušil generacije in postal nepogrešljiv del svetovne popkulture.

Poleg svojega uspeha v mangi je Toriyama pustil neizbrisen pečat v svetu video iger, saj je sodeloval pri oblikovanju likov za igre, kot so Dragon Quest, Chrono Trigger in Blue Dragon. Njegova kreativnost in inovativnost so vplivale na razvoj ne samo mange in animeja, temveč tudi na širše področje zabavne industrije.

Poleg umetniškega talenta je Toriyama odlikovala tudi strast do avtomobilov, motociklov in ljubezen do živali, ki so mu bile navdih za številne likovne stvaritve. Njegova raznolikost interesov je le še poudarila njegovo izjemnost kot umetnika.

Toriyama je preminil zaradi akutnega subduralnega hematoma. Njegovo pogrebno slovesnost so izvedli zasebno, le v krogu družine.

Njegovo dediščino bomo vedno nosili v naših srcih, saj je pustil nepozaben pečat v svetu umetnosti.

Počivaj v miru in upamo, da se enkrat spet vidimo onkraj planeta Vegeta.

 

Deli preko: