Hakodate, ki se nahaja na Hokkaidu, že drugič zapored najatraktivnejše mesto na Japonskem, je pokazala nedavna raziskava. Razvrstitev mest in turističnih točk je izvajala Brand research institute,s sedežem v Tokyu. Ugotovili so, da sta mesta Hakodate in Sapporo (Hokkaido) na vrhu, med deseterico pa se nahajata še dva mesta iz Hokkaida, Otaru in Furano, kar pomeni, da je po prefekturah Hokkaido že sedmič zapored prvi.

Raziskava se odvija že 10 let, ljudje so vprašani  po 77 kriterijih, med drugim atraktivnost, prepoznavnost, dostop informacij in voljo ljudi do obiska. Agencija je objavila rezultate prejšni teden, v raziskavi je zajela 29.046 veljavnih odgovorov. Razpon let anketirancev je bil med 20 in 60.

Sapporu sledita Kyoto in Yokohama, po prefekturah Hokkaidu sledijo Kyoto, Tokyo in Okinawa.

Raziskava zajema tudi vtis iz prireditev, kot tudi marčevska podaljšana linija Hokuriku Shinkansen in vrh  skupine sedem Ise-Shima v prefekturi Mie naslednje leto.

Občine, ki se nahajajo v območju Hokuriku Shinkansen, še posebno v prefekturi Toyama, so dobile veliko točk v kriteriju “želja po obisku kraja”, saj je prefektura sedaj bolj dostopna.

80% vprašancev je odgovorilo, da imajo željo po obisku Hakodateja, kar je mestu prineslo 2. zaporedno zmago. K privlačnosti Hakodateja sta tako pomagali tudi kategoriji  “volja po obisku” in “želja  po spominkih in produktih”. Turisti so povedali, da so uživali tudi v zgodovinskih zgradbah, čudoviti naravi in odlični kulinariki. Takatoshi Motoyoshi ( uradnik v Hakodateju)  je povedal, da sta obalni predel in Hakodateyama(ki slovi po eni izmed treh svetovnih najboljših nočnih kulis) najboljši turistični točki mesta, medtem ko je jutranja tržnica tudi zelo popularna zaradi morskih dobrin.

Zabeležen je tudi porast turistov iz tujih držav, saj je bilo približno 346.000 nastanitev v letu 2014, kar je 20% več kot lansko leto. Še več si obetajo, ko bo podaljšna proga Hokkaido Shinkansen odprla svoje tire naslednje leto.

n-hakodate-a-20151006-870x480

 

Deli preko: