Studiev za anime produkcijo je na Japonskem veliko. O tem pričajo podatki, da je izdelanih  animejev  čedalje več. Konkurenca je velika, Manglobe anime studio, ki je bil ustanovljen leta 2002, pa je sporočil bankrot podjetja.

Manglobe je bil nelikviden že nekaj časa, trudili so se z načini, da bi pokrili dolg, vendar je bil podjetje v stanju, ko niso mogli več nadaljevati s poslovanjem. Trenutni projekti so se izvajali do točke, ko je bila vložena zahteva za stečaj podjetja.

Podjetje sta ustanovila Shinichiro Kobayashi in Takashi Kochiyama. Bolj znani naslovi animejev, ki so jih izdelali v studiu so: Samurai Champloo, Ergo Proxy, The world God only knows, Hayate the combat butler in Samurai flamenco, pa tudi Seiken no Blacksmith, Hayate no Gotoku, Deadman Wonderland, Pandora Hearts, Break Blade itd.

Anime Gangsta so ravno končali s predvajanjem, film Genocidal Organ pa je bil za relis napovedan v novembru, za katerega se pa še ne ve ali je končan ali ne.

Reportaža o stečaju Manglobe studia, bo verjetno povzročila veliko nemira v anime industriji. Število animejev, ki nastanejo na Japonskem narašča, težave pa nastanejo, ko je treba najti primarnega pogodbenika za produkcijo animacije. Animatorji in produkcijsko osebje postajajo zelo omejeni in zato se urniki produkcije pogosto sesujejo. Posledica se kaže v višjih stroških produkcije, kolikor je osnovni proračun.

Teikoku Databank poroča, da so bili Manglobe-ovi prihodki za leto 2013, 1.017 milijonov jenov, kar je 7.6 mio EUR. Kakorkoli, ta številka je padla za več kot polovico, natančneje na 460 milijonov jenov (3,4 mio EUR) v letu 2014. Razlog je predvsem konkurenčnost v industriji. Pretok denarja se ni izboljšal, za poslovanje pa tudi niso predvidene spremembe na bolje. Studio ima tudi 350 milijonov jenov dolga.

Gotovo te novice niso spodbudne za anime industrijo, pa tudi ne za oboževalce. Manglobe je bil znan po kvalitetnih animejih. Vsekakor bomo spremljali dogajanje na Japonskem.

hqdefaultseries_ergoproxydownload

 

Deli preko: