En izmed pogojev za “nihonshu” (mogoče ga najbolj poznate pod imenom sake – pomeni pa alkohol v japonščini) je neokrnjena voda. Medtem ko je v centralnem Tokyu skorajda ni, jo lahko najdemo 90 minut zahodneje. Med gorami se pretaka reka Tama, v tem kotičku pa se nahaja Sawanoi, ki že 200 let izdeluje nihonshuu iz kristalno čiste vode.

Sawanoi je v prefekturi Tokyo, en izmed devetih tradicionalnih izdelovalcev “nihonshu-ja”. Sawanoi je tako kot ostali zahodni del, malo poseljen. Če želite priti do Sawanoi-ja, morate v centralnem Tokyu “skočiti” na vlak (JR Chou linija) in prestopiti na OME linijo v Omeju. Nato se peljete še 6 postaj do Sawai-a. Iz Shinjukuja vas bo izlet stal 918 yenov, traja pa 1 uro in 25 minut. Samo nekaj Chou linij gre direktno do Omeja, kar pomeni, da boste morda morali prestopiti v Tachikawi.

Če se vam 3 urno potovanje tja in nazaj zdi veliko, potem je v okolici še veliko drugih točk, ki vas lahko razveselijo. Sawanoi se nahaja blizu gore Mitake, kar pomeni, da greste lahko na pohod ali gorsko kolesarjenje.

 

V tovarni vam nudijo voden ogled, na koncu pa še brezplačno testiranje finalnega izdelka. Voden ogled je zastonj, ampak morate predtem rezervirati s klicem, da si zagotovite prosto mesto. Na začetku ogleda boste dobili brošuro v angleškem jeziku, kjer pojasnujejo, kakšen proces se odvija pri izdelavi nihonshu-ja. Celoten ogled je voden v japonskem jeziku. Čeprav morda nebi razumeli nič, bi ogled vseeno moral biti zanimiv za marikoga. Najstarejša stavba v tovarni stoji že od leta 1702.

Dodatek k ogledu je tudi sosednji Sawanoi-en ( Sawanoi vrt), ki je osupljiva lokacija, kjer se lahko odpočijete in uživate v lokalnih produktih, tukaj ni potrebno rezervirati. Hrana, lokalni tofu, “konnyaku”, ribice in rezanci, ni pretirano draga, lahko jo naročite tudi iz avtomata.

Če želite poizkusiti nekaj produktov, je v bližini tudi bar, kjer lahko probate nihonshu po njihovih cenah (ne po ceni, ki so v barih).  Če vam nihonshu ne ustreza, potem lahko poizkusite Kirin pivo ali pa njihovo lokalno pivo, ki ga pridelajo. Pivo je možno kupiti v svetli in temni obliki, stane pa 550 yenov na steklenico.

Name: Sawanoi (澤乃井)
Pricing info: Free tour
Address: 2 Chome-770 Sawai, Ome, Tokyo
Access: JR Sawai Station (Ome Line)
Web: http://www.sawanoi-sake.com/
Phone: 0428-78-8210
Business hours: 8 a.m. – 5 p.m.

sawanoi-barrels-770x577sawanoi-en297-F

Deli preko: