Mogoče ste že slišali za umetnine izdelane iz riževih polj; to so precej kompleksna dela, obarvana ali naravno pobarvana riževa zrna, ki ustvarijo prelepe oblike, ali pa spremenijo celotno riževo polje v masivno sliko, ki jo lahko brez težav opazimo tudi iz zraka.

Nekoč je bila to predvsem tržna niša za mala mesteca, ki niso imela veliko turističnih destinacij, zdaj pa so fenomen in opazila jih je tudi Guinnesova knjiga rekordov. Gyodashi je prejemnik za največje umetniško delo iz riževega polja, ki se nahaja v prefekturi Saitama.

 

Gyodashi se je že nekaj let trudil pridobiti Guinnesov rekord, no letos jim je uspelo, saj so skreirali gromozansko umetniško delo, ki uporablja 7 različnih vrst riža. Portret prikazuje dva otroka v  vesolju. Velikanska slika se razteza preko več riževih polj, tako da so morali oblikovalci v zakup vzeti še dve cesti, ki tečeta skozi center, na koncu pa vse skupaj izgleda kot ogromen triptih. Iz platforme, ki se dviga nad umetnino, si je možno ogledati sliko za 400 jenov, celotno delo pa pokriva 27.195 kvadratnih akrov oz. 10 hektarjev, kar je približno 0,109 km2.

Kot z vsakim tovrstnim delom, je celotna vasica, s 813 prebivalci pomagala s planiranjem, oblikovanjem in zasajanjem različnih barv riža.

Če boste na Japonskem v tem času oz. kaj kmalu, potem imate čas do 11. novembra, da si ogledate odličen “kos” umetnine, potem bodo riž najverjetneje poželi in uporabili. Kar malce kruta usoda čudovite podobe.

Deli preko: