tokyorainbowpride

Rezultati prvi državne raziskave o stališču Japoncev do istospolnih porok so bili objavljeni 28. novembra. Kakšna je trenutna slika?

Marca letos, takoj po tem, ko je Shibuya Ward v Tokyu pričela s priznavanjem istospolnih razmerij, je Nacionalni inštitut za populacijsko in socialno varstvo pričelo z raziskavo. Vprašancev je bilo 1259, stari pa med letoma 20 in 79, glavno vprašanje pa qkakšni so njihovi občutki glede porok istospolno usmerjenih ljudi. Rezultati so bili nekje v odnosu 50/50, medtem ko je anketirancev, ki popolnoma ali delno podpirajo istospolne poroke 51.1 %, kar je majhna razlika, ampak če bi toliko ljudi volilo s takim rezultatom bi svoj namen dosegli.

Kakorkoli, navkljub temu rezultatu, pa so stvari nekoliko drugačne, kar se tiče odnosov v družinah, potem pa tehtnica kaže nekoliko v obratno smer. Med anketiranci je bilo 53.2% tistih, ki ne bi podpirali, da je njihov moški prijatelj gej, 50.4% ne bi podpiralo, če bi prijateljica bila istospolno usmerjena. Kar 70 % moških, starejših od 40 ne bi podpiralo, če bi njihov sodelavec/ka bil/a istospolno usmerjena.

Ker se je tudi žena premierja Shinza Abeja udeležila parade Tokyo Rainbow, vse nakazuje, da se družba na Japonskem čedalje bolj kot kdajkoli ozavešča in tudi razume LGBT problematiko, čeprav bo potrebno postoriti še veliko dela. No, vlada je že pripravljena, da se bo spopadla s problematiko brez predsodkov.

Japonci se torej s problematiko soočajo, kar se da hitro in brez konservativnosti. Se še spomnite? Država je bila pred 150 leti še v izolaciji, danes pa napreduje v več segmentih družbe, hitreje kot marsikatera druga država na svetu.

Deli preko: