Asuka Kamiya, 12 letna osnovnošolka iz prefekture Aichi, je pridobila patent za smetnjak, ki ga je izumila. Koš za smeti avtomatično ločuje jeklene in aluminijeve pločevinke. Pridobitev patenta je zelo redek primer za osnovnošolca.

Patent je pravokotna škatla, ki v globino seže 90 cm, sestavljena pa je iz plastičnih plošč. Jeklene pločevinke, ki so odvržene v smetnjak, magnetni razdelilnik  avtomatično potegne v zbiralnik, ki se nahaja spodaj. Pločevinke iz aluminija pa enostavno padejo v drug zbiralnik, ki se nahaja zraven, saj na njih magnetna sila ne vpliva. Asuka je škatlo izdelala kot del raziskovalne naloge. Materiali za projekt so bili vsi kupljeni v DIY oz. Do it yourself (Naredi si sam) trgovini.

Učenki 6. razreda se je ideja utrnila, ko je v trgovini opazila (ki jo vodi njen deda), da  jeklene in aluminijeve pločevinke iz smeti ločujejo ročno. Potrebovala je 3 tedne, da je njena ideja obrodila sadove, čeprav so bile težave in napake, kako naj bi razdelilnik deloval. Za zaprositev patenta jo je spodbujal njen oče Toyoaki, ki tudi ima patent za andorid aplikacijo, zato je prijavila za patent decembra lani. Patent so ji odobrili avgusta letos.

Uradnik na inštitutu za iznajdbe in inovacije je dejal, da osnovnošolec zelo redko dobi patent.

Asuka je bila nad dejstvom, da je dobila patent presenečena, rekla pa je, da si želi, da bi njen deda uporabil smetnjak v svoji trgovini.

 

 

Deli preko: