Običajno se s hrano iz Japonske srečujemo s predvsem običajnimi jedmi; sushi, ramen in udon, ampak če greste nekoliko globje v kulinarične vode, potem je čas za hrano iz Osake, hrano za dušo – Okonomiyaki.

 

Okonomiyaki lahko opišemo na več načinov. Tanka palačinka ali omleta sta dva pogosta in precej splošna opisa oz. primerjavi. Ampak pogosto slišite tudi “japonska pica” ali “japonska palačinka”. Vsi opisi so do določene meje resnični, ampak netočni.

Okonomiyaki je mešanica iz moke in pečena na plošči, ampak nima sladkosti, ki jih imajo ponavadi palačinke. Opis (Okonomiyaki-ja) kot pica pa prihaja iz raznih sestavin, ki jih uporabimo. Kakor imate lahko karkoli na pici, tako lahko v ali na okonomiyaki, naložite poljubne sestavine.

Okonomiyaki (お好み焼き) v bistvu pomeni “na žaru karkoli imate radi”. Prvi del besede “okonomi” pomeni “izbiro” oz “preferenco”, drugi del “yaki” pa pomeni kuhanje, cvrtje ali segrevanje. Podobno kot yaki v teriyaki, yakisoba, yakiniku.

 

Kot ime insistira, lahko naredite kar želite. Obstajajo razlike v sestavinah in stilu jedi, glede na regijo v kateri se nahajate. Glavna dva stila priprave sta iz Osake oz. Kansai-a in stil iz Hiroshime

Osaka stil

Ker lahko dodate kar želite, so opcije praktično neskončne, ampak določene sestavine morajo biti vključene v masi, s katero boste delali. Predstavljam vam, Osaka Okonomiyaki.

Moka

 • Nagaimo/Yamaimo:  Poznan tudi kot Taro korenina, nagaimo/yamaimo se nastrga v lepljivo kašo in doda okonomiyaki masi, ki dvigne okus. Nagaimo/Yamaimo sta v angleščini poznana kot taro korenina, ampak nagaimo je Kitajski džem in yamaimo je Japonski džem. Lepljivost v yamaimu je gostejša kot v nagaimu, zato jo je težje vmešati v maso. Ampak če jo vlivaš pravilno, dobiš puhasto palačinko. Katerkoli korenina je dobra, ko pripravljeta mešanico v praško.
 • Tenkasu: Mala količina mase, ki pade v olje ko cvrete tempuro
 • Beni shouga: Male rdeče kislinice. Dodajo jedi kislino.
 • Dashi jušna osnova:
 • Jajca in moka:
 • Zelje:  Domnevno eden izmed glavnih sestavin Okonomiyakija. Vsaka palačinka  je polna listnate dobrote. Ker je ameriško zelje pretrdo raje uporabljamo azijsko zelje ali tajvansko zelje. Doda občutek zdrave hrane.

Nadev

 • Aonori: V prašek zmlete zelene alge.
 • Posušeni odtrganci Bonita (riba):  Uporablja se v dashi jušni osnovi. Ta super umami nadev uporabljajo v veliko jedeh, tu pa je nepogrešljiv. Odtrganci kar “plešejo” v sredici okonomiyakija.
 • Okonomiyaki omaka:  Nadev, ki je tako pomemben, da nosi celo ime jedi. Temno rjava omaka, ki združuje Worcestershire omako, sojino omako, kečap, in malo sladkorja ali čajno žličko medu.
 • Japonska majoneza: Katerakoli majoneza ne bo uredu. Potrebujete japonsko sorto, ki je gostejša in sladkejša od ameriških.
 • Na tanko narezana svinjska potrebušina:  Katerikoli del nekuhanega svinjskega mesa bo uredu, ampak meso iz trebušnega dela je bolj masten in slasten 🙂  Maščoba in moka sta odlična kombinacija. Položimo jo na stran okonomiyaki-ja in ocvrmo v palačinko. Lahko uporabimo mleto svinjsko meso, ampak to je nekoliko zastarel model.

Okonomiyaki ima posebno mesto v kulturi regije Kansai. Tako zelo, da o njem mislijo na posebne načne. Čeprav je okonomiyaki poln ogljikovih hidratov, ga prebivalci Kansai-a opredelujejo kot “okazu”. Okazu pomeni jed, ki dobro paše k rižu, ki je tudi vir ogljikovih hidratov. Prebivalci drugih delov Japonske mislijo, da je to čudno. Poleg “okazu” ima okonomiyaki še en nadimek, “konamon”. V Osaki in regiji Kansai, hrano, ki je izdelana iz moke imenujejo “konamon”. “Kona” pomeni prašek, “mon” pa “mono” oz. stvari ali reči, v dialektu Kansai regije.

Osaka okonomiyaki-ju ponavadi pravijo tudi “Kansai stil”, ampak ne povsod. Glavna razlika je majoneza. Osaka stil okonomiyaki-ja ima vedno majonezo v nadevu. Druga mesta v Kansai regiji, v Kobe ali Hyogo pa uporabo majoneze v okonomiyaki-ju ne prakticirajo.

Več o Hiroshima stilu in zgodovini v 2. delu.

 

Deli preko: