Marsikateri obiskovalec Japonske ne pozna razlike med templjem in svetiščem, zato oboje kategorizira enako. To je enako, kakor če bi uporabili termina cerkev in sinagoga.
Japonska ima dve primarni religiji, budizem, ki se prakticira v templju in shintoizem, ki se prakticira v svetiščih. Obe religiji sta stari več kot tisoč let. Šintoizem je spiritualna ideologija, ki se je pričela v fevdalni Japonski, temelj religije pa je prepričanje v t.i. kami-je (bogovi), ki prebivajo na zemlji in v nebesih. Vsak klan se je identificiral s svojim kamijem, uporabil šamane in gradil svetišča posvečena kami-ju. Shinto religija se je poenotila v 8. stoletju, ko je bila mitologija dokumentirana, da so klani častili različne bogove. Japonci ponazarjajo Shinto kot “pot bogov” oz. “kami no michi”, ampak kitajske pismenke v izgovoru pomenij shin tao oz. Shinto.
Budizem so Japonci in Korejci spoznali v 6. stoletju, ogromno teže pa je v tem stoletju tudi pridobil, saj so ga podpirali in širili predvsem člani plemstva. Japonsko ime za budizem je bukkyou, ki je kombinacja besede butsu(Buda) in kyou(doktrina). Večina prebivalcev Japonske prakticira obe religiji, nihče nima nobenih. Shinto ponavadi vidijo kot religijo zemeljskih zadev, kjer so tudi obredi porok in kjer ljudje prosijo za srečo, zdravje in dobro poslovno življenje. Na drugi strani, budizem običajno vidijo kot spiritualni svet, templji ponavadi služijo pokopu in kot mesto, kamor ljudje običajno pridejo, da bi molili za pokojnimi.

Torej kakšna je razlika med svetiščem in templem?

 

Znaki, da se nahajte ob Shinto svetišču:

  • V Shinto svetišče vedno vstopite skozi torii vrata.
  • Svetišča imajo pripono jingu, npr: Meiji jingu.
  • Par čuvajskih psov ali levov imenovanih komainu ali shisa pogosto sedita na vsaki strani vhoda v svetišče.
  • Ob vhodu v svetišče najdemo fontano očiščenja, kjer si izperemo usta in roke preden pričnemo z molitvijo.

Slika: Ikuta Jinja (Shrine), Kobe

Ikuta Shrine Kobe

Znamenja, da se nahajte ob Budističnem templju:

  • Budističen tempelj uporablja pripono “ji” v imenu.
  • Tempelj vedno nosi ali vsebuje sliko Bude.
  • Pred vhodom je gorilnica, kjer ustvarjajo dim z zažiganjem palčk. Dim naj bi imel zdravilne učinke.
  • V območju templja pogosto najdemo pagodo.

Slika: Byodo-in, Kyoto

Byodo-in Temple Kyoto

Obisk Japonske ni popoln, ne da bi si ogledali templje in svetišča, ki so razpršeni po celotni državi. Naj si bo majhen ali velik, vsak tempelj ali vsako svetišče je vsak zase, drugačen in zato je gotovo vreden vašega obiska.

Deli preko: