Za boljšo predstavo si poglejte sliko. Na desni strani je LCD Tv z Mitsubishijevo novo enoto, na levi pa običajni LED TV.

 

Mitusbishijeva elektro podružnica je razvila laserski prikazovalnik, kateri ima 70 % širši barvni gamut (spekter) od vseh ostalih obstoječih laserskih zaslonov.

S to novo tehnologijo je mogoče pokriti 98% barvnega gamuta za BT.2020, kar je v bistvu standard za 8k videa. V preteklosti je Mitsubishi razvil t.i. backlight(tehnologija uporabljena v LED zaslonih) enoto, ki uporablja rdečo lasersko diodo kot vir svetlobe, tehnologija pa je bila demonstrirana v LCD zaslonu.

Splošno povedano, laserska svetloba potuje v ravni liniji, kar je drugače kot  backlight na LCD plošči, kjer mora biti svetloba razširjena po celotni ploskvi. Zato je Mitsubishi razvil material za plošče, ki razpršijo svetlobo. S tem, so dosegli, da širijo laserski žarek po celotni plošči.

Vedno pa se pojavi težava pri cenah, ker so laserske diode drage, kar bi podražilo nove laserske zaslone. Na tej točki so stroški višji od navadnih LED backlight zaslonov, ki jih uporabljajo LCD TV-ji. Prav zaradi tega podjetje ne razmišlja o uporabi novega zaslona v komercialne namene. Mitsubishi zato razmišlja, da bi nove zaslone uporabili na televizijskih postajah ipd.

 

Deli preko: