Če ste mislili, da je pošiljanje božičnih in novoletnih voščil nadležno, potem se boste čudili, da je pošiljanje “nengajev” (nengajo-novoletna voščilnica) na Japonskem, že dolga tradicija. Japonci niso samo dolžni poslati nengajo družini in prijateljem, pač pa tudi sodelavcem, šefu, vsem, ki vam služijo oz. katerim služite vi, vašemu najemodajalcu itd.

Dejansko morate poslati voščilnice tako veliko ljudem, da je pravzaprav povsem običajno, če vidite, da ljudje iz poslovalnic Pošte Japonske nosijo cele kupe teh voščilnic. Zato ni prav nič čudnega, če Japan Post (Pošta Japonske) včasih zameša voščilnice (ki jih printajo in prodajajo sami ali preko spletne strani) in če vaše voščilnice iz Japonske ali na Japonsko zamudijo. No, občasno pa se odločijo za  precej netradicionalne dizajne in letos so voščilnice nekoliko drugačne, glavni motiv pa je “moe”. Recimo, super ljubke anime punce in zasanjani poženščeni anime fanti.

 

“Nengajo” skuša prikazati žival v Japonskem zodiaku, ki prihaja v naslednjem letu. Leto 2016 bo v znamenju opice, zato imajo voščilnice animirane podobe, ki se “družijo” z opicami.

Kot vse kaže je Pošta Japonske zadela “moe” občutek precej dobro, tudi najela številne umetnike, ki bodo poskrbeli za dizajn. Marsikdo, ki je sodeloval, je svoje umetnine pokazal na Twitterju in tako se je pričelo veliko zanimanje za voščilnice.

“Moe nengajo” so del brezplačnih “nengajo” šablon, ki jih ponuja pošta, kar pomeni, da si jih uporabniki lahko prenesejo z interneta. Edini minus je, da morate natisniti in plačati poštnino sami. Če se odločite za to, potem boste morali obiskati trgovino in kupiti malce trši papir. No, poštnina in papir pa vas morda staneta prav toliko, kolikor bi plačali za, že izdelane “nengajo” voščilnice.

Šablone si lahko prenesete ipreko tega naslova.

 

 

 

Deli preko: