Veliko ljudi je mogoče v tem momentu prezaposleno z mislimi o lepih jesenskih barvah listja, lepo pa je tudi jesensko cvetje. Tradicionalno ima Japonska 7 predstavnikov jesenskega cvetja, ki jih kolektivno imenujejo “aki no nanakusa”, ki jih pogosto uprizarjajo slikah, v haiku poeziji in drugi literaturi. Imenujejo se: hagi (grm cvetja), nadeshiko, kikyou(kitajska zvončica), ominaeshi, fujibakama, kuzu in susuki (poznan kot obana – japonska trava). Te dni festivalov za omenjene rastline ne boste našli, najdete pa jih v parkih in naravi.

autumn flowers in japan

Oktobrske rože

Ko ljudje razmišljajo o jesenskih rožah, pogosto mislijo na higanbano (sorta lilije), kozmose, kochio in krizanteme. Higanbana cveti blizu jesenskega ekvinokcija (pozno v septembru), ko jih vidite cveteti, boste vedeli, da je jesen. Te živahne rdeče rože izgledajo čudovito, imajo pa zlovešč pomen: povezujemo jih z izgubo in smrtjo, cvetele naj bi zraven ljudi, ki jih nikoli več ne boste videli . Splošno znano je, da jih najdemo na pokopališčih, in tako so dobile ime: rožice podzemlja. Pa vendar, če jih želite videti in imate to možnost, si jih oglejte v Kinchakuda Manjushage parku v mestu Hidaka, v prefekturi Saitama. Cvetijo od sredine septembra do zgodnjega oktobra.

2894436767_2faa1e4a09_b

Sezona kozmosov že končala, roza cvetove, ki imajo nadimek akizakura (jesenski češnjevi cvetovi),  lahko še vedno za nekaj dni vidite v Showa spominskem parku ali pa poguglajte. Kochia, zeliščna grmovnica, cveti kričeče rdeče, zato se hrib Miharashi v Ibarakijevem Hitachi seaside parku, ki se nahaja samo 2 uri izven Tokya, spremeni v rdečo barvo. Po tem je tudi poznan in zato se veliko obiskovalcev odloči ogledati ta park, v katerem kochia cveti skozi ves oktober.

Če imate radi rože, potem vas bo seveda razveselilo dejstvo, da nekateri vrtovi in parki gostijo jesenske festivale za določene tipe rože, ki cvetijo v oktobru. Seveda, če se nahajate v tem času na Japonskem.

 

15097400044_b942a9ead7_k

Novembrske cvetlice

Še vedno pa lahko vidite krizanteme, cvetlice, ki so domnevno najbolj povezane z jesenskim časom. Čeprav ni nikoli bila v skupini “aki no nanakusa”, jih na Japonskem gojijo že dolgo, torej bi jo lahko upoštevali kot predstavnika japonske jeseni. Če damo sakuro na stran, je krizantema (kiku v japonščini) kandidat za japonsko narodno rožo, ker je trdno povezana s cesarsko družino. Ne pojavlja se samo na cesarskem grbu, ampak monarhiji tudi pravijo Krizantemski prestol. Mnogo družinskih grbov vsebuje to rožo, ki je znak dolgega življenja, najdete jo tudi na kovancu za 50 jenov. Zaradi tako pomembnega pomena krizanteme, je nekaj festivalov rož posvečenih krizantemam. V večini primerov na ogled niso samo rože, ampak prodajajo tudi semena in mlade krizanteme, ki jih lahko vzgojite sami.

Gotovo so vam japonske jesenske cvetlice prav tako čudovite, kot sakura nasadi ali drevoredi v japonski spomladi. Nekaj je jasno, če smo že na Japonskem, potem izkoristimo kakšen dan, za ogled čudovitega sezonskega cvetja.

 

Deli preko: