Ko se leto prevesi v december, pride čas za festival lučk v Kobeju. Nekateri imajo Kobe Luminarie (神戸ルミナリエ) za največji tovrstni festival lučk na Japonskem.

Kobe Luminarie Moonlight-Forest

Osvetlitev z lučkami v Kobeju prirejajo že od leta 1995, v spomin na katastrofalen potres v Hanshinu, ki se je zgodil istega leta. Dizajn osvetlitve sta izvedla Valerio Festi (Italija) in Hirokazu Imaoka iz Kobeja. Italijanski parlament je daroval 200 000 ročno pobarvanih lučk.  Dogodek je bil sprva mišljen kot dogodek, ki bi se zgodil samo enkrat, ampak so ga prireditelji zaradi ogromnega zanimanja ljudi iz Kobeja, potem spremenili v letno tradicijo.

Kobe Luminarie Illuminations

Ljudje se vsako leto med otvoritveno slovesnostjo Kobe Luminaire priporočujejo in molijo za vse ljudi, ki so umrli pred 20. leti, tako da dogodek postaja tudi čustven spomenik. Kasneje (proti koncu slovesnosti) tudi objavijo seznam vseh imen, ki so izgubili življenje med potresom.

A view of Kobe Luminarie

Obiskovalci pa niso samo presenečeni nad tem dih jemajočim spektaklom, namreč vse skupaj ni samo izjemno, pač pa tudi okolju prijazno, saj vsako izmed lučk, ki so prižgane, napaja elektrika pridobljena iz biomase.

A close-up view of the Kobe Luminarie lights.

Kobe Luminaire se vidi iz bivšega naselja za tujce, konča pa se v parku Higashi Yuenchi. Če boste na Japonskem za praznični čas, potem obiščite Kobe in si oglejte nepozabno osvetlitev, ki bo v vašem spomniu zagotovo ostala še dolgo.

Kobe Luminarie 2004

Deli preko: