Skip to Content

post

Japonci imajo krompirjev čips z okusom matcha čaja in čokolade

MC 0

Kakor kdorkoli drug, tudi sam sledim trendom krompirjevega čipsa, v tako raznolikem svetu krompirjevega čipsa. Na spletnih straneh trenutno med novicami in reportažami prevladuje krompirjev čips z okusom zelenega matcha čaja in čokolade. Kje? Na Japonskem, kajpada. Na žalost čipsa še nisem poizkusil, povzemam pa besede nekoga, ki ga je. Torej, bi vse skupaj moralo biti kredibilno.

 

MC 1

Vznemirjajoče kulinarične ideje o mešanju okusov niso prav pogosta zadeva, s katero bi se srečevali na vsakem vogalu. Na spodnji sliki, je Calbee-jev najnovejši okus njihovega čipsa.

MC 2

 

MC 4

MC 5

Obstaja več vrst vrečk v katerih je zapakiran čips, predvsem pa se vrečke od npr. steklenic vina razlikujejo po tem, da vina ne zavohamo, takoj ko ga odpremo. Splača se povohati vrčeko Calbee-jeve Zeitaku Matcha (Luksuzna matcha), ki takoj po odprtju zadiši po prepoznavni aromi zelenega čaja. Pa ne pozabimo, gre za priznani zeleni čaj Uji Matcha, ki raste v Kyotu in ga priznavajo marsikateri ljubitelji čaja na svetu.

Uji Matcha pa je samo polovica recepta, ki naredi čips kot posebnega. Namesto da bi posuli nekaj zelenega čaja na čips, kakor je naredil rival Calbee-ja Koikeya prejšno jesen, so pri Calbee-ju vmešali matcho v čokolado in nato z mešanico pokrili čips.

MC 6

MC 8

MC 9

Kot dodatno, so nato čips narezali rebrasto in debelejše, kakor so vajeni Japonci.

MC 10

Da bi preprečili preveliko količino sladkobe, je matcha čokolada posuta samo na eni strani čipsa.

Pogled iz zadnje strani:

MC 12

Ker je čokolada prisotna v srednjih količinah, je prvi okus bolj slan, kakor normalen čips. Nato okusimo prijetno sladkobo, saj je sloj čokolade dovolj debel, da malo zmehča hrustljavost in doda nekoli vlažnosti čipsu. Matcho začutimo z nekoliko pozno reakcijo, ko že mislimo, da je ne bomo okusili. Okusu da prefinjeno in aromatičen priokus. Ni niti najmanj tako močna, kot je močan zeleni čaj pri čajnem obredu, ampak čutna grenkoba funkcionira kot odličen “čistilec” okusa.

MC 13

Kakor je z vsemi novitetami na Japonskem, bo Zeitaku Matcha čips na voljo samo za določen čas. Cena? Samo 134 jenov oz. približno 1.1 EUR.

MC 14

Meni so se zacedile sline, kako se ne bi, ko pa imajo na daljnem vzhodu, tako zanimive in predvsem vabljive okuse čipsa, prigrizkov in pijač. Zanimivo bi bilo, če bi tudi mi v Sloveniji imeli nekoga, ki bi izdeloval podobne artikle. Bi se Slovenci odločili za tovrsten čips ali ne? No, trenutno tega ne moremo vedeti, predstavljam pa si, da tisti, ki bere tale članek o matcha čokoladnem čipsu, ne more ostati ravnodušen.

Deli preko:
date 3 februarja, 2016 author category Kultura, Novice comments No comments

Posted by Teo Rozina

View all posts by

Add a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.