Japonski avtomati za prigrizke in pijačo so odličen primer, kako na Japonskem prevladuje kultura priročnosti.  Če  si zaželite pomarančnega soka, ki izgleda kot sojina omaka, ali vroče miso juhe s školjkami ali če želite nekaj hitrega, potem so za vas avtomati vedno blizu, v dežju, snegu ali vročini.

No pri DyDu, Japonskem največjem proizvajalcu pijač, so se odločili “pogostiti”  ljudi, ki so se ujeli v dežju, in sicer z dežniki na izposojo. Ponudbo teh dežnikov so “pritrdili” na že obstoječe avtomate v Osaki. Če bi kadarkoli pogrešili svoj dežnik izpred trgovin ali delovnega mesta, potem bi vam ta sistem prišel zelo prav. Podjetje je sklenilo zaznamovati svojih 40 let delovanja, zato so povprašali zaposlene, kako bi “utelesili” vizijo podjetja, ki se glasi “sreča in blaginja skupaj z ljudmi in družbo”. Ideja o posojanju dežnikov je bila izbrana, zato ker se je podjetje zavezalo prispevati  družbi nekaj več, kot samo pijačo.

V Nishi Wards območju, je bil t.i. “najemniški” sistem dežnikov nameščen na stranice 60-ih avtomatov za pijačo,vsak pa vsebuje 7 dežnikov. Ilustracija zaposlenega pri DyDo naproša vse izposojevalce, naj po uporabi vrnejo dežnik nazaj, da bi ga lahko uporabilo čim več ostalih uporabnikov.

Dežniki izgledajo veliko močnejši in stabilnejši od tistih, ki jih lahko kupite v trgovinah. Koliko bo dejansko vrnjenih in koliko bo tatov, katerim bosta logo in velika nalepka na dežniku onemogočila krajo, bomo videli kaj kmalu. Podjetje še namerava ponudbo dežnikov razširiti v roku treh mesecev.

 

Deli preko: