TOKYO —

Podjetje Denso je izdalo elektronsko napravo imenovano “Sake Saver”, ki samodejno odstrani zrak iz že odprte steklenice sakeja in ustvari vakum. S tem prepreči, da bi sake oksidiral in se tako pokvaril.

Podjetje je že izdelalo “varčevalce” za vina v letu 2014, letos pa so porabnikom ponudili sake “varčevalce” za 720 ml steklenice. Tehnologijo, s katero varčevalec ustvari vakum v steklenici, poznajo klimatske naprave v avtih in kompaktne avtomobilske pumpe. Ko je enkrat steklenica sakeja odprta, se okus začne spreminjati zaradi oksidacije. Kakor pravijo pri Densu, sake varčevalec omogoča preprečevanje oksidacije in posledično svež okus sakeja, še dva dobra tedna po odprtju steklenice.

Zamašek (dobimo poleg sake varčevalca) pod pritiskom vstavimo v 720 ml in pokrijemo z varčevalcem. Ko glavno telo postavimo na zamašek, se vgrajena tlačilka avtomatsko aktivira in prične z izsesavanjem zraka. Ko se zrak izsesava utripa LED lučka, hitrost utripanja pa diktira samo dolžino procesa. Ko se naredi vakum, lučka zasveti za 3 sekunde in steklenica postane zaprta z zamaškom. Običajno potrebujemo 30 sekund, da ustvarimo vakum znotraj na pol prazne 720 ml steklenice

The “Sake Saver” stane od ¥10,000 do 12,000.

Deli preko: