Marsikdo ne ve, da Japonci ne marajo tetovaž, ker se pogosto povezujejo s kriminalom. Na Japonskem so tetovaže tako zaznamovane, ampak v bližnji prihodnosti se bo to mogoče spremenilo. Leta 2020 bodo v Tokyu olimpijske igre, zato Japonci pričakujejo veliko turistov, kot tudi navijačev in zato si obetajo veliko finančnih prihodkov.

Večina kopališč na Japonskem še vedno prepoveduje vstop ljudem, ki imajo tetovaže oz. “irezumi”. Lahko jih prikrijemo pod obleko, v javnih oz. onsen kopališčih pa seveda ne. Nekaj kopališč zdaj dovoljuje tetovirane osebe, samo če imajo tetovaže pokrite.

 

Ofuro cafe utatane, kopališče blizu Omiye v prefekturi Saitama, prejme 250.000 obiskovalcev na letni bazi, v avgustu so pričeli  z dobavljanjem posebnih nalepk, s katerimi si prikrijete tattooje. Med mladimi in tujimi turisti, ki imajo tattooje, so nalepke zelo popularne, vsaj za tiste, ki imajo tattooje zaradi verskih razlogov ali kot modni dodatek ali pa tetovaže, ki niso povezane z organiziranim kriminalom.

“Želimo razširiti onsen kulturo med čimveč ljudi,” je dejal mendžer kopališča. “Mislim, da bo veliko debatiranja okoli te teme, želimo pa nadaljevati z ocenjevanjem, če so težave ali pritožbe ali pa jih ni,”je še povedal.

 

Tetovirani kopalci se lahko “namočijo”, če si pokrijejo tetovaže z 12.8cm x 12.8 cm velikim obližem, ki stane 200 jenov. Osebje nato preveri, če so obliži dobro nalepljeni. Zaposleni v podjetju (sedež je v Tokigawi), ki si lasti Ofuro cafe in Onsen dojo, je povedalo, da je kar nekaj kopalcev uporabilo obliže do danes, vendar so si nekateri prekrili tudi brazgotine kirurških posegov.

 

Japonska turistična agencija je izvedla prvo tovrstno anketiranje – ali dovolijo tetoviranim strankam vstop, kjer so povprašali hotele in gostišča. 56% anketirancev je odgovorilo, da ne dovolijo vstopiti, 31% vprašancev pa je dejalo, da tetoviranih kopalcev ne zavračajo, 13% pa bi dovolilo dostop pod posebnimi pogoji.

Agencija je potrdila, da so prejeli odgovore 581 obratov, ki so jih v juniju poslali 3768 obratom. Pogoj za vstop v kopališče je ponavadi obliž, v nekaterih primerih pa tudi rezervacija kopališča.  Pri agenciji upajo, da bi bilo več medsebojnega razumevanja in da bi se skušali izogniti težavam. Skušali bodo preko spletne strani in drugih virov vsem turistom in obiskovalcem pojasniti stališče Japoncev do tattoojev. Obenem bodo pojasnili vsem lastnikom kopališč, da v nekaterih državah ljudje nosijo tattooje iz verskih razlogov in niso povezani z organiziranim kriminalom.

 

 

 

Deli preko: