ŠKUC-Buba predstavlja:

MONO (Jap) in HELEN MONEY (Zda)
Četrtek, 23. 4. 2015 ob 21h, Kino Šiška, Ljubljana
http://www.bubabooking.si/2015/01/mono-23-04-2015-kino-siska-lj/
————————–————————–—————–
Letos nas bodo s tretjim povratkom potešili japonski cesarji epske atmosferike, ki so lani svoj obsežen inštrumentalni opus obogatili z albumskim dvojčkom The Last Dawn/Rays Of Darkness, pri čemer je ROD prvi primerek (in najtemnejši) doslej brez značilnih orkestralnih prvin. Da bo spust v milozvočno temačnost tria Mono še (b)lažji, se bo v luči prednastopajoče preskusila čelistka Helen Money, ki zaradi godala ne zveni nič manj rokersko, saj zelo globoko vrta v minimalistične, folkovske ter doomerske prakse.

MONO
(post-rock, inštrumentalika – Tokio, Japonska)

Pred kratkim je četverka Mono zabeležila 15-letnico obstoja, ob tokratnem postanku pa bo padla tudi 10-letnica njihovega prvega obiska pri nas. In kot nalašč so se vzhodnjaški gospodarji inštrumentalnih epopej na zadnji plošči vrnili k osnovam, ko še niso poznali (vseh) čarov in skušnjav orkestralnega razkošja. Spomnimo se, da so prvenec zasejali pri razvpitem Johnu Zornu oz. njegovi newyorški utrdbi Tzadik, pri tretjem albumu je vstopil čikaški producentski mag Albini, ki je nato japonski druščini stal ob strani kar nekaj let. Premo sorazmerno s številom izdaj so v Mono rasli tudi apetiti po orkestracijah, te so zenit dosegle na Hymn To The Immortal Wind, koder so se oborožili s kar 28-članskim orkestrom. Je pa res, da smo približno takšen scenarij pri Bubi napovedali že leta ’05, ko smo neposredno izkusili to glomazno brenkanje cinemaskopskih razsežnosti, ki močno sidrira tako v klasični ter filmski glasbi kot v (post)rocku. Mojstri (blago)zvočnega dualizma se resda na svetlobno-temačnem doplarju The Last Dawn/Rays Of Darkness kažejo v ekonomični, oluščeni podobi, a to še ne pomeni, da nas ne morejo zopet zlahka teleportirati v nedoumljive svetove blaženosti in (na drugi strani) večnega prekletstva. Meditativno & imaginativno.

POSTAVA
Takaakira “Taka” Goto – kitara
Tamaki Kunishi – bas, klaviR
Yasunori Takada – bobni, klavitura
Hideki “Yoda” Suematsu – ritem kitara

ALBUMI
Under The Pipal Tree (2001)
One Step More And You Die (2002)
Walking Cloud And Deep Red Sky, Flag Fluttered And The Sun Shined (2004)
You Are There (2006)
Hymn To The Immortal Wind (2009)
For My Parents (2012)
The Last Dawn/Rays Of Darkness (2014)

VPLIVI
My Bloody Valentine, Sonic Youth, Górecki, Beethoven, Morricone, filmi von Trierja

ASOCIACIJE
This Will Destroy You, Caspian, Godspeed You! Black Emperor, Sigur Rós

SPLET:
http://www.monoofjapan.com/
https://www.facebook.com/monoofjapan/
https://twitter.com/monoofjapan
https://instagram.com/monoofjapan/

PODPORA:
HELEN MONEY
(ambientala, eksperimentalna glasba, doom – Čikago, Los Angeles – ZDA)

V teh sušnih časih Alison Chesley ne nosi zgolj (dovolj) provokativnega umetniškega imena, ampak prinaša tudi provokativne zvoke. Njeno glavno orožje je preparirani, distorzirani čelo, s katerim robanti po glasbenem vesolju in nemalokrat seže do obskurnih (težko)rokovskih sfer. Klasično izobražena čelistka je začela v čikaškem duu Verbow sredi 90-ih, zatem je nanjo zelo močno vplivalo sodelovanje z legendarnim Bobom Mouldom. Kasneje je med drugim igrala na ploščah Chrisa Connellyja, Disturbed, Broken Social Scene, Russian Circles, Anthrax ter Mono. Zadnji album Arriving Angels ji je posnel Steve Albini, na njem pa se pojavi tudi Jason Roeder, bolj znan kot bobnist Neurosis. Temačno & privlačno.

http://www.helenmoney.com/
https://www.facebook.com/helenmoneyband
https://twitter.com/Helen_Money

—————
Vstopnica: 14€ v predprodaji, 17€ na dan dogodka.
Predprodaja: – Info Škuc (Stari trg 21, LJ), odprto vsak delovni dan med 12:00 in 18:00.
– Škuc Metelkova (Metelkova 6, LJ), odprto od pon. do pet. od 9:00 do 14:00
– Eventim

Prodajna mesta sistema Eventim Si: Hiše vstopnic (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša Športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje,); klicni center: 1977 in 01 420 5000 Pooblaščena prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K) kiosk, Kompas, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M holidays, KC Svet Knjige, Palma Travel Agency in Alpetour. Spletni nakup: eventim.si.

Deli preko: