Lepota čajnih pripomočkov

Ena izmed največjih privlačnosti čajnega obreda je priložnost za občudovanje lepote čajnih pripomočkov. Obiskovalci lahko tako občudujejo majhne razlike, ki jih najdejo v čajnih pripomočkih izdelanih v drugih regijah in so jih izdelali različni mojstri. Nekateri imajo celo lastna imena, kar nudi gostom priložnost, da si ogledajo »uporabno umetnost«. Gostitelj lahko z različnimi kombinacijami pri uporabi čajnih pripomočkov izrazi svoje lastne umetniške vrednote in poudari tematiko čajnega obreda.

Image8

Chawan – čajna posoda Čeprav je večina čajnih posod narejena iz keramike ali porcelana, obstaja ogromna razlika med oblikami in načinom žganja, ki je bil uporabljen pri izdelavi čajne posode. Pri opazovanju čajne posode je potrebno biti pozoren na celotno obliko, od kodai – dna posode, do stanja yuyaku – glazure, ki je bila uporabljena na posodi. Na sliki lahko vidimo shino-yaki žgano posodo z imenom »Takao«, na kateri so uporabili bel yuyaku. Most na posodi je bil naslikan na rahlo rdeče ozadje in v spomin prikliče Takao, mesto v Kyotu, ki je znano po svojih jesenskih barvah.

 

 

Image10

Usuchaki – lakirana posoda za shranjevanje redkih čajev Obstajata dve vrsti čaja, s katerim se postreže med čajnim obredom, koicha – gosti čaj, katerega zmeljejo v matcha prah in usucha – redek čaj, katerega zmešajo v penasto površino. Posoda v kateri hranijo usucha se imenuje usuchaki, oziroma ga imenujejo natsume, ker spominja na seme natsume – čičimak ali kitajski dateljn. Natsume so poslikane v enojni barvi in občudovane zaradi svoje elegantne oblike, ali pa so okrašene z zlatim oz. srebrnim lakom. V ospredju slike lahko vidimo Hiranatsume usuchaki, ki prikazuje Sumiyoshi Taisha v Osaki, nad njo je Fubuki usuchaki, okrašena v Kikusui vzorcu – cvetovi krizantem ki lebdijo na vodi in na desni Onatsume usuchaki pobarvana črno v Rikyu stilu. Rikyu stile je osnovan na predlogih čajnega mojstra Sen Rikyu iz 16. stoletja.

Image9

Chaire – keramična posoda za gosti čaj Chaire je majhna posoda v kateri hranijo koicha matcha prah. Posode so narejene iz keramike, med tem, ko so pokrovi narejeni iz slonovine. Chaire uživajo posebno mesto med čajnimi pripomočki, zato jih hranijo v posebnih svilenih žepkih, katere imenujejo shifuku. Obstajajo različni tipi chaire, na sliki pa lahko vidimo Koseto chaire – dvignjena ramena narejene v Katatsuki stilu, tako imenovane ker posode spominjajo na privzdvignjena ramena. Koseto chaire so narejene iz japonske gline ter glazure in so bile prvič narejene v 13. stoletju, oblikoval pa jih je idejni mojster Setoyaki stila. Cenjene so kot redka dragocenost in jih postavljajo ob bok Karamono chaire – posode narejene na Kitajskem.

 

Image11

Chasen – čajna metlica Chasen so pripomočki narejeni iz bambusa in jih uporabljajo za mešanje matcha prahu in vroče vode v čajni posodi. Barva, oblika metlice in velikost so odvisne od čajne šole in namena, za katerega se uporablja chasen. V ospredju slike lahko vidimo Shichiku chasen – vijolčni bambus oz. poznan tudi kot Kurochiku chasen – črni bambus, sledi Shirotake chasen – beli bambus in Susutake chasen – ožgani bambus. Chasen so nepogrešljivi čajni pripomočki med čajnim obredom, ob enem pa so potrošni material. Pripravljeni novi za goste, s svojo minljivostjo in čudovito obliko, ki se uporabi samo enkrat, je Chasen idealni simbol, ki predstavlja vrednote čajnega obreda.

Image12

Chashaku – čajna žlica Chashaku se uporablja za pobiranje matcha prahu in je navadno narejena iz bambusa. Na sliki lahko opazimo obrise bambusovih spojev in konico chashaku, ki se razširi v veslo. Večino chashaku je narejenih ročno in jih izdelujejo slavni čajni mojstri ali pomembni menihi. Čeprav chashaku na prvi pogled deluje kot navadna lopatica narejena iz bambusa, ravno iz tega razloga mojstri ta čajni pripomoček izdelujejo s posebno pazljivostjo in skrbjo. Označijo jih s svojimi imeni in posebno pazljivo skrbijo zanje. Na sliki je chashaku s svojo posodo, na kateri je napisano »izdelal Rikyu«. Chashaku je bil narejen v Arigoshi stilu, v katerem je spoj na sredini izdelan tako, da spominja na mravljo.

 

 


Prevedel in priredil: Sebastjan Javoršek
Povzeto po “niponica” l.2011, št. 5

Deli preko: