Danes poteka 70. obletnica od atomskega bombardiranja Hiroshime.

Približno 55.000 ljudi je napolnilo Peace Memorial Park. Med njimi so bili tudi preživeli iz napada, znani kot »hibakusha«, na slavju pa so bili prav tako prisotni Japonski ministrski predsednik Shinzo Abe in dostojanstveniki.
Župan Hiroshime Kazumi Marsui je v kenotaf postavil seznam več kot 297,000 žrtev bombardiranja, seznam pa vključuje tudi več kot 5.300 imen ljudi, ki so zaradi bombardiranja umrli.
Množica je njim v spomin poklonila minuto tišine ob 8:15 – točnem času, ko je 6. avgusta, leta 1945, na Hiroshimo bila spuščena atomska bomba.
Župan Matsui je prebral tudi mirovno deklaracijo. Nuklearna orožja je označil kot »absolutno zlo« in »ultimativno nehumanost« in izjavil, da je čas da se jih uniči. Poudaril je potrebo po ustvarjenju širokih vsestranskih varnostnih sistemov, ki niso odvisni od vojaške oblasti.
Ministrski predsednik Abe je izkazal svojo predanost globalnemu dialogu. Rekel je, da bo Japonska nadaljevala z iskanjem kooperacije iz nuklearnih in pa tudi ne-nuklearnih držav, da bo uspela narediti še več za svet brez nuklearnih orožij. Abe je v dokaz tej predanosti naznanil, da bo Japonska predstavila novo resolucijo glede uničenja nuklearnih orožij v UN Generalni skupščini.

Galerija:

Izseki iz NHK World Newsline:


Letos so se poklonili žrtvam tudi v tujini, spodaj sta video prispevka iz Nemčije ter ZDA:

Nemčija:

ZDA:

Deli preko: